Харчування: що їсти, а чого уникати. В обєктиві ТИРЕОТОКСИКОЗ.ч.2

Харчування: що їсти, а чого уникати. В обєктиві ТИРЕОТОКСИКОЗ.ч.2

20.05.2020 10:07:00

Окрім чогось дозволеного є і заборонене , як і в повсякденному житті є права та обов’язки)))

Через підвищену збудливість не рекомендується вживати продукти, що збуджують центральну нервову систему: гостре, насичені м’ясні бульйони, гриби, шоколад, какао, міцні кава і чай, алкоголь, прянощі і спеції. Заборонені часник, щавель, жирне м'ясо, сало, консерви.

Також рекомендується знизити прийом продуктів, що викликають бродіння в кишечнику, наприклад, редьку, бобові, капусту, сливи, абрикоси, виноград, соління, газовані напої, квас, персики.

Обмежуються всі продукти, що містять багато йоду: морська риба і морепродукти , морські водорості (ламінарія, норі,), креветки, морська риба, краби, омари, суші, агар-агар, яєчні жовтки, йодована сіль, молоді грецькі горіхи (перетинки). Слід уважно стежити, щоб не купити йодовану сіль.
Для нотаток - чайна ложка йодованої солі дає 284 мкг йоду. У морепродуктах найбільше йоду, так, наприклад, всього 1 грам морської водорості містить 2 міліграми (мг) йоду. Рекомендована доза йоду становить близько 1,1 мг на добу, а у разі раціону з низьким вмістом йоду вимагає ще менше.
Окрім їжі, йод є і у ліках (контрасти, р-н Люголю, аміодарон, йод повідон, амізон, калій йодид).

Обмеження вживання солі (5 г), оскільки відзначається схильністю до підвищеного тиску.

Нітрати природні містяться в деяких продуктах харчування, однак нажаль оброблені продукти все частіше потрапляють на полиці магазинів. Нітрати є також в питній воді. Обмежуйте такі продукти, як: оброблене м'ясо (ковбаса, бекон, салямі, перець ), овочі, вирощені не за часом (селера, салат, буряк, шпинат, петрушка, цибуля-порей, капуста, фенхель, кріп, ріпа, морква, огірок, гарбуз).

Хоча соя не містить йоду, однак існують певні дослідження на тваринах, що підтверджують негативний її вплив на процес лікування гіпертиреозу.

Якщо вам досить важко відмовитися від усієї кави, то пропоную замінити кофеїнові напої натуральними трав’яними чаями, ароматизованою водою…

Існують дослідження, що аутоімунні хвороби щитовидної залози, включаючи хворобу Грейвса ( за наявності АТрТТГ в аналізах) частіше зустрічається серед людей, які страждають на целіакію, ніж серед тих, хто цього не має. А отже знову про глютен (пшениця, ячмінь, пивні дріжджі, солод, жито).

Люди з целіакією повинні дотримуватися безглютенової дієти. Деякі дослідження припускають, що дотримання безглютенової дієти може сприяти кращій роботі щитоподібної залози.

ГОЛОВНЕ ПАМЯТАЙТЕ: Не існує певної конкретної дієти для гіпертиреозу, чи жорстких обмежень однак здорова збалансована дієта допомагає вам почуватися краще.
facebook