Що таке «фертильні дні» і коли найвірогідніший час завагітніти?

Що таке «фертильні дні» і коли найвірогідніший час завагітніти?

23.12.2019 09:00:00

Більшість жінок знайомі з календарним методом планування вагітності, але термін «фертильні дні» знають не всі. Фертильними є дні овуляції, коли яйцеклітина жінки має максимальну готовність до запліднення.

Успішним для зачаття є період, що складає 5 днів, це початок овуляції. Здатність завагітніти у ці дні найвища. Період між такими днями називається фертильним чи «вікном фертильності».

Фертильними є дні початку або закінчення овуляції. Овуляцією є стан, коли жіноча яйцеклітина потрапляє із фолікула яєчника в фалопієву трубу. Максимальна спроможність зачати дитину є саме в цей період. Яйцеклітина після закінчення овуляції зберігає здатність до запліднення ще  24 години. Середня тривалість циклу у жінок складає 28 днів, чим ближче до овуляції статевий акт, тим вище вірогідність запліднення.

Фертильність визначає здатність жінки народити, від зачаття та виношування плоду до народження немовля.

Фактори що впливають на фертильність жінки:

  1. вік – фертильність різко знижується після 35 років, тому за відсутності вагітності протягом 6 місяців при регулярному статевому житті без контрацепції обов’язково потрібно звернутися до гінеколога;
  2. патології будови статевих органів;
  3. відсутність овуляції;
  4. ендометріоз, міома матки;
  5. стан хронічного стресу.

Календарний метод планування вагітності не є достовірним. Але ним часто користуються для зачаття дитини. Бажаємо вам жіночого здоров’я та щастя бути мамою.

[Ред. LEKARIS]: задати питання Тетяні Борисівні можна онлайн на платформі LEKARIS.com https://lekaris.com/doctors/profile.php?lang=ua&id=3479

facebook